Vinternattens riddare jobbar när du sover

Pistmaskinistens arbete under natten gör att vi andra kan vakna upp till bra skidåkning varje dag. På Hassela Ski Resort är det Jonas Klang som fixar underlaget.

Varje eftermiddag vid halv fem, när skidåkarna lämnar backen på väg mot stugor, husvagnar och hotellrum, då börjar jobbet för Jonas Klang.
– Jag pistar backarna varje kväll så snart liften har stängt. Sedan fryser underlaget på under natten så att det är en hård och fin yta dagen därpå, säger han.

Några timmar efter midnatt är arbetet klart. Då tar Jonas bilen hem till Bergsjö, ett par mil från Hassela, där han sover till elva-tolv dagen därpå. Efter tjugo år har det blivit till en rutin som han trivs bra med.
– Jag är hellre ledig när alla andra är på jobbet. Då är affärer och sånt öppet och jag kan göra lite som jag vill.

Jonas ansvarar också för att göra konstsnö. I början av säsongen arbetar han och några kollegor tolvtimmarspass med snökanonerna, från sex på kvällen till sex på morgonen. Det bästa vädret för att göra snö är tio till tolv minusgrader och ingen eller svag vind. Och eftersom arbetet är så väderberoende har Jonas jour.
– Om det till exempel slår om och blir kallt kan jag behöva komma in snabbt och köra igång kanonerna. Då är det bra att jag bor så pass nära, säger Jonas.

Jonas Klang

För honom börjar säsongen i september, då han röjer nedfarterna och servar liftarna. Under vintern tar arbetet med snö och pist vid. Efter skidsäsongen arbetar han några veckor med reparationer och städning, fram till slutet av april ungefär.
– Det är ganska hårt jobb i sju månader, så under somrarna blir det bara lite ströjobb fram till nästa säsong. Jag trivs bra! Jag kör nog på i tjugo år till, säger Jonas.

Häng med på en sväng i pistmaskinen

Fakta om pistmaskinen

En pistmaskin är ett fordon speciellt utvecklat för preparering av snö i skidbackar och längdskidspår. Genom prepareringen frigörs luft som finns i snön vilket gör att ytskiktet lättare fryser och bildar en lagom hård skorpa. Maskinen kan också packa snön för att skapa bästa möjliga förutsättningar för skidåkning.

Hassela 2019-01-24