Två toppar - Åtta liftar - Tjugo nedfarter

Högsta fallhöjd är 310 meter och den längsta nedfarten hela 2,5 kilometer.  – Hassela har det mesta, säger Peter Eng, ordförande i Bergsjö Hassela Alpina.

Hassela Ski Resort erbjuder något för alla utförsåkare. Från nybörjare till proffs, från grön till svart pist.
– Det är en otroligt bra variation, med långa fina pister och kortare branta backar, säger Peter Eng.

Peter besöker ofta skidområdet i Hassela, mest som ungdomstränare men också ibland som fritidsåkare. Och dessutom som tävlingsarrangör. Andrébacken är FIS-godkänd, vilket betyder att den håller måttet för internationella alpina skidtävlingar.

Peter i tränartagen

Bergsjö Hassela Alpina har bland annat varit med och arrangerat två SM-tävlingar i slalom.
– Vi tränar och tävlar i Andrébacken. Den är också omtyckt av André Myhrer, som kommer hem och tränar med oss några gånger per säsong. Och det är ju ett bra betyg, säger Peter.

Peter har inte särskilt mycket tid över för fritidsåkning, men när det väl blir av är det som ett slags uppvaknande varje gång.
– När jag tar mig tid och åker runt i alla backar inser jag vilken pärla Hassela Ski är. Området är så pass komplett att man kan åka och njuta i olika pister under flera dagar, säger Peter.

 

Åkstil, erfarenhet och dagsform. Allt spelar in när du ska välja nedfart. Här tipsar Peter om de bästa valen för fyra typer av skidåkare: fartälskaren, nybörjaren, glidaren och jibbaren. Vilken typ är du?

FARTÄLSKAREN – Andrébacken är perfekt för fartåkare genom att det är en lugn början och sedan ett brantare parti där man får upp full fart. Kan man sedan få med sig farten går det att göra riktigt härliga carvingsvängar de sista fem hundra meterna.

Störtloppsbacken gör verkligen skäl för sitt namn. Där är det bara att stå på från början, sedan är det lite flackare för att sedan bli brant igen. Och den är lång! Det kräver sin åkare för att kunna trycka på hela vägen. Det suger ordentligt i benen!

Stupet är en kort backe, men har stor potential att bli en favorit för fartåkare. Den är lite underskattad, faktiskt! Man kan snedda in i den från Andrébacken, men det bästa är att åka ner i Långsvängen och ta ’Genvägen’ så man kommer rakt på Stupet. Då kan man komma in i branten med kraft och det krävs mod för att våga gå över Stupet med fart. Det rekommenderar jag starkt för alla fartåkare!

Fotosession

NYBÖRJAREN – Långsvängen! Den är alla nybörjares favorit. Man får åka från toppen, men ändå i en lätt nedfart. Vi har också Badhusbacken och Bäverstigen, som är riktiga guldställen för nybörjare och barnfamiljer. Allt väldigt nära hotellet.

GLIDAREN – Vill man njuta och ha det gött så är det framför allt Högåsen som gäller, med sina två fina toppar. Där kan man få många åk, då det ofta är liten kö. Och när vi kommer in i februari är det extremt fint där uppe, med sol hela tiden.” Att åka nedför hela Älvåsbacken är också riktigt bra för glidaren.

JIBBAREN – Älvåsbacken, framför allt det nedre partiet där parken finns. Det är jibbarnas paradis med stora, fina hopp och rails. Framför allt kanske för åkare som är ganska duktiga. I den övre delen av backen kan man komma igång med benen och göra sig redo för hoppen och railsen som kommer senare.

För de yngre jibbarna finns en mindre park i nedre delen av Andrébacken, som blev en succé
förra säsongen. Och så skicrossbanan förstås, i Gaphalsen!

Peter tar en svängom på Högåsen

Hassela 2019-02-06