Lär dig jibba med Albin!

Parkåkning växer över hela världen. Så också vid Hassela Ski Resort, där arenorna för trick och hopp utvecklas för varje säsong. Häng med på en guidad tur bland rails och boxar tillsammans med en ung veteran i backarna.

Albin Backlund har åkt skidor sedan han var tre år gammal. Tills för bara några år sedan åkte han uteslutande traditionellt alpint, då han fick upp ögonen för parkåkning.
– Jag såg andra åka och då ville jag också prova, säger Albin.

På kort tid har intresset tagit honom till toppskiktet i Sverige. Albin kom trea i juniorklassen i Swedish Slopstyle Tour-tävlingen i Bollnäs i vintras och fyra totalt efter tourens fem deltävlingar. I höstas var han en av sex åkare som antogs till skidgymnasiet i Malung, med inriktning mot freeski.
– Det var riktigt nice att komma in på skidgymnasiet! Och jag siktar på att fortsätta med skidåkningen efter skolan, till exempel vara med i världscupen i parkåkning, säger Albin.

Albin på start i Luleå Big Air

Under vintrarna åker Albin, som är från Bergsjö, mycket skidor både i Hassela och i Sälen. I Hassela föredrar han railsen i Junior Zone.
– De är långa, så man hinner göra många trick. Och så hoppen i den stora parken, Snowpark. Där kan man göra större trick, typ en 720 eller en Lincoln, som är som en sned bakåtvolt, säger Albin.

Truckdriver

Listan på trick är lång och många kan kännas omöjliga för någon som aldrig provat. Cork 720, Switch 5 Double Grab, Kangaroo Flip, och så vidare. Men det är lättare än man kan tro att komma igång, i alla fall om man ska tro Albin. En 360, alltså att snurra ett helt varv, som en piruett, kan alla klara av, menar han.
– De flesta brukar klara det efter bara några försök.
Nedan beskriver Albin arenorna i Hassela Ski Resort och hur du kommer igång med ditt första trick.

Freeskiarenorna. Det finns två parker, Junior Zone för de yngre och Hassela Snow Park för de mer erfarna parkåkarna. I Junior Zone finns lättare rails och mindre hopp. I Snowpark finns en line med boxar och en med smala rails. Och så fyra hopp – tre lite mindre och ett stort. De mindre hoppen är ganska flacka och snälla, medan det större är sprättigare och har en platå på ungefär fyra meter.

Så sätter du en 360. Börja med att bara hoppa några gånger i hoppet, för att vänja dig. Sedan är det dags för tricket! Åk in i hoppet med blicken framåt. När kicken börjar, alltså böjen av hoppet, så påbörjar du rotationen med armarna. När pjäxorna är på kanten av hoppet så trycker du ifrån, liksom uppåt, och ser till att få med hela kroppen i rotationen. Sedan är det bara att leta landningen med blicken och hoppas på det bästa!

Parkskola med Albin – 360

Parkskola med Albin – Rail

Hassela 2018-02-21