Nå nya nivåer i nöjesparker av snö

SnowPark Consulting bygger tävlingsarenor för världseliten. Hos Hassela Ski Resort skapar de nöjesparker för åkare som vill uppleva mer och utmana sina förmågor.

Lekfulla parker med features som lockar kreativa skid- och brädåkare har blivit ett givet inslag i varje komplett skidanläggning. Hos Hassela Ski Resort finns JuniorZone, SnowPark och SkiCross som tilltalar och utmanar åkare i olika åldrar och på skiftande skicklighetsnivåer.

SnowPark Consulting planerar och bygger parker på skidanläggningar, parallellt med skapandet av arenor för exempelvis snowboardvärldscupen, OS och actionfyllda fotograferingar.
– Kunskap som vi har skaffat genom byggen av tävlingsarenor använder vi även för att utveckla små och stora parker, berättar Anders Forsell, som designat och byggt banor i över 20 år. Det viktiga med en park är att den ska kunna underhållas och bestå hela vintern, medan en arena ofta bara behöver klara ett par dagars tävlingar.
– Parker på en skidanläggning ska pistas och skötas varje dag, precis som de vanliga nedfarterna. En väl underhållen park är en säker park, säger Anders.

Företaget utbildar därför Hasselas egen personal i reshaping så att parkerna hålls fräscha dagligen. Inför skollov när trycket på anläggningen ökar, kommer SnowPark Consulting på återbesök för att vässa vinklarna lite extra. Utformningen har de planerat i samarbete med anläggningens ledning.
– Parkerna ska både passa målgrupperna och anläggningens egna förutsättningar. I Hassela ligger parkerna väldigt bra sett till fallinjen och annat som vi tar hänsyn till. Sen vet jag att kidsen uppskattar att JuniorZone ligger väldigt exponerat så att de enkelt kan visa upp sig och sina trick för kompisar och föräldrar, säger Anders.

Shapening i Junior Zone

Parkaktiviteterna ger ännu mer liv och rörelse till anläggningen, och Anders Forsell tycker att det är kul att se vilket uppsving Hassela Ski Resort fått genom att våga sig på olika satsningar i ett geografiskt bra läge.
– Det är väldigt roligt att följa dem och se vilken snurr de har fått på senare år. Vi tycker verkligen om att jobba med familjära anläggningar i det här formatet, eftersom vi även med mindre insatser kan göra stor skillnad, säger han.

Parkbyggandet utvecklas hela tiden, och Anders Forsell ser en tydlig trend som färgar av sig allt mer på designen.
– FunSlopes, alltså äventyrsbackar med rolig terräng, krön och hopp kommer mer och mer, även internationellt sett. Det innebär att man tar mer vara på terrängen och förstärker de naturliga förutsättningarna, vilket passar perfekt hos Hassela som har många, slingrande nedfarter med kuperade backar. Här finns redan rolig åkning!

För att bli en riktigt duktig parkbyggare behöver man vara envis, beredd på hårt jobb och ha öga för vinklar och nivåer.
– Sen underlättar det rejält om man åker i parker själv också. Då utvecklar man en känsla för vad som fungerar och inte, säger Anders Forsell.

Här trivs Anders Forsell bäst

Hassela 2018-12-22