Slalom med guldglans - Andrébacken hyllar OS-hjälten

Ta rygg på slalomstjärnan André Myhrer! OS-guldmedaljören från Bergsjö startade sin alpina karriär i Hassela Ski Resorts skidskola. För att hylla honom och hans imponerande framgångar har vi döpt om vår huvudnedfart. Varmt välkommen till Andrébacken.

Glädjen visste inga gränser när André Myhrer i vintras toppade sin långa alpina karriär med ett efterlängtat OS-guld i slalom i Pyeongchang. Hela Sverige jublade, och allra högst svallade nog lyckokänslorna i Hälsingland, där André hör hemma.

För 35-åringen som haft siktet inställt på guldet under hela sin karriär, var det obeskrivligt att få komma hem med medaljen runt halsen till födelseorten Bergsjö, som ligger cirka 2,5 mil från Hassela Ski Resort.
– Jag har fått så otroligt mycket uppskattning och det har verkligen varit häftigt att se bygden leva upp på det här sättet. Mottagandet på hemmaplan har varit helt fantastiskt och jag har blivit väldigt berörd av att så många tagit sig tid att uttrycka sin uppskattning, säger André.

Svenska flaggan i Andrébacken

Intresset för alpin sport väcktes redan när familjen åkte på skidsemestrar under Andrés tidiga barndomsår. Hos Hassela Ski Resort fick hans förmågor utrymme att rota sig. I klubben Bergsjö Hassela Alpina fortsatte sedan resan mot högsta internationella klass.

I bagaget har han bland mycket annat en vinst i slalomvärldscupen, ett OS-brons i slalom och nu det OS-guld som han haft fokus på från start.
– Redan när jag bestämde mig för att satsa på skidåkningen, satte jag upp väldigt tydliga mål för mig själv. När jag åkte till Peyongchang kände jag att det var min sista chans och att jag verkligen måste ta den. Det var enormt speciellt att slutligen nå ända fram till guldet. Den känslan går verkligen inte att jämföra med någon annan medaljframgång.

Många på plats som ville hylla André

Att få en skidbacke uppkallad efter sig, fanns inte med i målplanen. Men när Hassela Ski Resort ville döpa om huvudnedfarten som tidigare hette Luråsbacken, blev OS-guldmedaljören riktigt stolt.
– Det var en härlig bonus och inget som jag räknat med att få uppleva. Det känns både hedrande och mäktigt, särskilt med tanke på att jag själv tränat väldigt, väldigt mycket i just den backen, säger André och fortsätter:
– Kan mitt namn bidra med inspiration till unga åkare så blir jag väldigt glad. Namnet kommer ju att finnas kvar där även efter att jag avslutat min karriär och det är stort att få lämna något så bestående efter sig.

I Andrébacken körde den unge André såväl kvällsträningar som tävlingar. Backprofilen gjorde honom extra skarp på flacka partier, vilket varit en stor fördel i internationella tävlingar där han vunnit mycket tid på just flacka sträckor.
– Och nu kommer det att stå i alla kommande program att tävlingarna ska köras i Andrébacken. Det tycker jag låter väldigt lämpligt, säger André med ett varmt skratt.

Autografskrivning

Kärleken till skidåkningen är fortfarande lika stark hos André, även om det givetvis är en mental utmaning att ladda om efter att ha uppnått sitt högsta mål. VM i Åre februari 2019 är nästa viktiga hållpunkt, som han tidigare har omnämnt som sin slutstation karriärmässigt.
– Men när man närmar sig det som man har sagt ska vara slutet, känns det inte riktigt lika självklart längre. Så jag får se hur det blir. Baksidan med karriären är att jag är borta långa perioder från familjen och det sliter mer på mig än vad skidåkandet gör.

Tillsammans med frun Madelene har han två barn och den äldsta har börjat känna sig för i Hassela Ski Resorts backar.
– Det har varit en perfekt start för henne med barnbacken som har lagom lutning och transportband att åka på. Sen vet jag ju att det finns backar för alla utvecklingssteg inom anläggningen, så jag är helt säker på att vi kommer att spendera mycket tid där kommande vintrar. Särskilt efter att jag har slutat tävla och kan vara hemma mycket mer, säger André.

Film från invigningen ”uncut”

hassela 2018-04-06