Under åren har skidområdet byggts ut till nuvarande tjugo nedfarter och åtta liftar. Hotellet, stugbyarna och vintercampingen har tillkommit, liksom elljusspår, värmestugor och aktivitetsområden. Allt som gör Hassela Ski Resort till vad det är i dag.
Det hela började med att toppstugan byggdes på Älvåsen 1970. Några år senare tillkom längdskidspåren uppe på toppen och därefter utförsåkningen.
Det var det kommunägda liftbolaget Älvåsens fritidsanläggning som stod bakom Hasselas första pist. Därefter tog tre entreprenörer från Sundsvall vid. I början av 80-talet byggde de 30 stugor i Bäverbyn, i anslutning till nedfarten. Samtidigt började vintercampingen växa fram.
Skidtorget och dalstationen när det begav sig
Fram till 1985 byggdes ytterligare 30 stugor i Björnbyn, en restaurang och äventyrsbadet. Året därpå uppfördes hotellet med 92 rum, fyra lägenheter och en handfull konferenslokaler. Parallellt utvecklades skidåkningen med nya nedfarter, liftar och elljusspår.
Olle Leyonberg var med om när det mesta byggdes vid Hassela Ski Resort i början av 80-talet. Sedan hoppade han av byggsvängen för att börja arbeta som fastighetsskötare vid anläggningen.
– Det är en upplevelse att ha fått vara med om det här. Att det satsades så stort i lilla Hassela. Det var och fortsätter att vara positivt för hela bygden, säger Olle.
Under en period på 80-talet besökte partysugna människor Hassela för att dansa på det genomskinliga plexiglasgolvet som under helgerna sänktes ner över poolen.
– Då var det ett riktigt partyställe, med bussresor från Stockholm, Sundsvall och Hudiksvall. Folk kom på fredag och sedan var det fest till söndag när de åkte hem igen. Det var lite som Sällskapsresan, berättar Olle.
Hassela Ski Resort har även arrangerat SM-tävlingar och konferenser. Men framför allt har Hassela genom åren stått som värd för skidintresserade familjer från när och fjärran.
– Skidåkningen har varit i fokus hela tiden och Hassela har utvecklats till att bli mer av en familjeanläggning, säger Olle.
Mixen av aktiviteter, bad och skidåkning med god mat i familjär miljö fortsätter att vara ett gott recept för en lyckad vintersemester.
– Och jag ser gärna en vidare utveckling, avslutar Olle Leyonberg.