Ett skepp kommer lastat med skidåkare

Ta båten till backen? Ja, varför inte? Birka Cruises har sjösatt en helt ny typ av kryssningsupplevelse, där motorvägskörning ersätts av avkoppling och underhållning på väg mot vintersportstaden Sundsvall och Hassela Ski Resort.

Den 15 februari 2019 är inte riktigt en dag som andra i Birka Cruises terminal i Stockholm. Hundratals förväntansfulla resenärer med skidor, pjäxor och goggles fyller lokalen och ljudnivån är hög.

Utrustning checkas in och gästerna kliver ombord på fartyget som ska ta dem mot Sundsvall och en hel dag av härlig skidåkning. Det är premiär för ett helt nytt kryssningskoncept – en kombination av kryssning och skidåkning.
– Vi brukar åka till fjällen varje år, och när jag fick reklam i mejlen om SkiCruise tyckte jag att det skulle vara roligt att prova något nytt, säger Tina Sundberg från Stockholm, som tillsammans med Gunilla Fredriksson just har checkat in skidorna på terminalen.

Tina Sundberg och Gunilla Fredriksson

De ska besöka Hassela för första gången, och hoppas båda på fina backar och perfekta väderförhållanden.
– Det är alltid roligt att åka till nya ställen, och framför allt när det är så här, på ett helt nytt sätt. Alla jag har pratat med om den här resan har varit väldigt positiva, det är en rolig nyhet, berättar Gunilla.

Ombord på fartyget är stämningen upprymd. Många slår sig ned i lobbyn för att lyssna på trubaduren och ta något att dricka. När färden påbörjats vandrar gästerna iväg för att avnjuta kryssningsmenyn med lokala läckerheter från Sundsvall, shoppa i taxfreebutikerna, lyssna till en föreläsning, besöka spa eller låta sig underhållas av banden och artisterna på de olika scenerna ombord.

På lördagsmorgonen vaknar de runt 800 gästerna upp i ett soligt Sundsvall. Vid halv nio-tiden är landgången på plats, och lyckligt leende skidåkare väller ut ur fartyget och fram längs den röda mattan kantad av stavar och snö som lagts ut för att välkomna dem.

Röda mattan utrullad för skidkryssarna

Peter Hawelka från Strängnäs och Magnus Karlsson från Nykvarn är taggade inför en dag i Hassela.
– Vi är här för att vi gillar att åka bräda och skidor! börjar Peter, och Magnus fyller i:
– Och båt! Så det blev två i ett. Det är ju ett väldigt trevligt upplägg, med god mat och afterski ombord efteråt.

Fullastade bussar rullar iväg för en hela dags äventyr. Solen tittar fram och Sundsvall visar sig från sin vackraste sida. Vid femtiden på eftermiddagen är skidåkarna tillbaka i hamnen och går ombord, med något tröttare steg. Några har passat på att seeda sig till Vasaloppet genom att åka Sundsvallsklassikern, och många har njutit av utförsåkningen i Hassela.

Dags för skidåkning

Monika och Gustav Larsson från Västerås har precis kommit in i nattklubben där afterskin ska börja. De är klädda i pjäxor och skidbyxor, och berättar att de är nöjda med dagens snowboardåkning.
– Vi hade sagt att vi skulle åka minst tio åk, och den gränsen klarade vi, säger Monika, som senast besökte Hassela för 30 år sedan, som barn.
Hur kommer det sig att ni åkte med på SkiCruise?
– Vi åker mycket till fjällen, både med våra barn och på tu man hand. Men i år hade vi ingenting inplanerat, och då lät det här roligt. Dessutom var han skyldig mig en kryssning som jag fick i födelsedagspresent förra året, säger Monika och nickar mot Gustav som balanserar en bricka med traditionsenliga afterski-drycker.

Coverbandet Smalare än Thord äntrar scenen och festen drar igång. Skidkryssare klädda i mössor och underställ dansar, sjunger och skålar. Afterskin övergår i en fest som aldrig vill ta slut, och när det klassiska punkbandet Noice kliver upp på nattklubbsscenen vid elvasnåret på lördagskvällen står en entusiastisk skara längst framme vid scenkanten.

Stefan Ekeberg från Sundbyberg kan varenda låttext.
– Det blir inte bättre än så här, säger han i en kort paus från sjungandet och skakar lyckligt på huvudet.
– Det här är 1980-talets Stockholm för mig. När jag var 15 år spelade Noice och alla de andra stora punkbanden på min ungdomsgård.

Birka har satt kurs tillbaka mot Stockholm. Skidpartyt pågår natten lång, och på söndagen tycks nästan hela fartyget ha tagit sovmorgon. Premiärturen för SkiCruise närmar sig sitt slut, men redan nu planeras det för nästa års tur.

Hassela 2019-02-17