En glädjespridare med ansvar för säkerheten

Anncarin Lundström har haft fler jobb än de flesta. Ändå har hon inte riktigt klurat ut vad hon vill bli när hon blir stor. Men en sak är säker. – Jag följer hjärtat och försöker göra det jag trivs med. Här i Hassela kommer jag att jobba så länge jag bara kan, säger hon.

Som skidpatrullör ansvarar Anncarin Lundström för säkerhet och skadeförebyggande åtgärder vid den alpina skidanläggningen i Hassela. Vid olyckor är hon oftast den första på plats för att hjälpa och kontakta ambulans om det behövs.
– Men jag står mycket i liften också. Och jag hjälper folk upp i backen. Min uppgift är att gästerna ska känna sig trygga och jag tycker om att sprida glädje, säger Anncarin.

Hon är certifierad skidpatrullör utbildad via SLAO (Svenska Skidanläggningars Organisation) och genomgår en repetitionsutbildning vartannat år.

Jobbet är omfattande och till sin hjälp har hon kollegan Lars Håkan Lundin. Han har arbetat i Hassela i trettio år och kan liftsystemet utan och innan. Tillsammans har de över fyrtio års erfarenhet. De har dessutom sällskap av flera kollegor som är utbildade för att kunna ge första hjälpen i terräng.
– Jag har varit här i tolv säsonger med nåt uppehåll för studier. Men jag tar mig alltid tillbaka. Det här är en så trevlig plats med fantastiska människor, säger Anncarin.

Hon beskriver ett uppsluppet och hjärtligt gäng kollegor där alla ställer upp för varandra. På Hassela Ski Resort finns en familjär stämning och en prestigelöshet som de anställda delar med gästerna. Och trots att vissa dagar kan vara långa, kalla och tuffa så uppvägs det för Anncarin alltid av mötena med andra människor.
– Vi är som en familj, vi som jobbar här och våra stammisar, säger hon.

Anncarin intervjuas av radio P4 Gävleborg

Intresset för naturen och fjällvärlden har Anncarin med sig från sina föräldrar. Som barn åkte de längdskidor och slalom på vintrarna. Familjen hade hund och de var ofta ute på långa turer, oavsett årstid. Att intresset blev till ett yrke var en slump.
– En kompis tipsade om jobbet som liftvärd och på den vägen är det, säger Anncarin.

Vägen ledde till Hassela under vintrarna och plantsättning i skogen om somrarna. Under åren har det blivit över tjugo anställningar av olika slag. I dag jobbar Anncarin i en järnhandel hemma i Delsbo, vilket hon trivs bra med. Men hon hoppas att kunna ta tjänstledigt under vintermånaderna för att jobba i Hassela.
– Ibland får jag nypa mig i armen när jag sitter på skotern och tittar ut över landskapet. Vilken arbetsplats! Och jag får träffa glada människor som är här för att fira sin semester, säger hon.

Hassela 2019-03-21