Elias tillverkar världsunika skidor!

Elias Fyhr från Hudiksvall hittade aldrig det perfekta paret alpina skidor. Antingen var styvheten fel, eller så stämde inte formen, profilen eller spannet. Men under en fjällvandring kom han på lösningen. – Jag tänkte att det kanske skulle gå att bygga egna skidor. Och på den vägen är det, säger han.

Det var fem år sedan Elias Fyhr gjorde den där fjällvandringen. Han brukar tänka mycket under sina vandringar. Kombinationen av ett allmänt intresse för konstruktion och fallenhet för skidåkning gjorde att idén om att bygga egna skidor fick fäste. Tankarna började genast snurra om hur det skulle gå till.

När Elias kom hem hittade hans pappa en video på nätet, där en svensk kille förklarade hur man gör för att bygga egna skidor. Först gällde det att skaffa allt som behövs: plast till belaget, glasfiber till överdelen och epoxy för att foga ihop delarna. Bland annat.
– Jag kollade på den där videon några gånger, för att se i detalj hur det fungerade. Sedan satte jag igång, säger Elias.

Elias vid pressformen

Han sågade, slipade och pressade i en egenbyggd pressform under några veckor. När vintern kom var det dags att testa skidorna.
– Men de funkade inget vidare och det syntes verkligen att de var byggda i ett garage. Men det var väldigt roligt!

Elias sökte upp fler instruktionsfilmer, fick nya idéer och vidareutvecklade sin tillverkningsprocess. Nästa par skidor blev lite bättre, paret därpå ännu vassare. Kurvan pekade brant uppåt. Hittills har det blivit tio par.
– Det har varit kul att se utvecklingen, säger Elias.

Snart ett par nya EF skidor

I dag har han uppnått sitt första mål, att kunna tillverka skidor efter sina egna specifikationer, med precis de egenskaper han vill ha: ganska mjuka, lite bredare skidor så att de fungerar bra för både parkåkning och som allmountainskidor, med bra design och åkkänsla.
– Det gör att det är så mycket roligare att åka! Och det senaste paret är jag riktigt nöjd med, så pass att jag nu kan börja sälja skidor, säger han.

Hassela Ski Resort är en av de första kunderna och har beställt tre par till skiduthyrningen.
– Vi är glada över att kunna erbjuda Elias unika, handgjorda skidor i vår skiduthyrning, säger Lars Forsberg på Hassela Ski Resort.

Beställningen har peppat Elias att fortsätta satsa inför framtiden.
– Jag brinner för det här och förbättrar mig dagligen, så definitivt kommer jag att fortsätta och försöka göra något större av det. Det känns jätteroligt att få synas lite utåt. Och att fler än jag kan tycka till om hur skidorna känns.

Elias levererar skidor till skidshopen i Hassela

Hassela 2019-01-14